x tukar url

Wednesday, May 16, 2012

~ Selamat Hari Guru 2012 ~



( Exco Asrama 2009 )

( Bersama Warden sempoi )


( Layan Bola )


Teringat zaman remaja ku zaman sekolah ku suatu ketika dulu. Diriku bukan lah boleh dikategorikan sebagai budak jahat tetapi aku juga salah seorang pelajar yg agak nakal di sekolah. Hampir semua guru2 mengenaliku. Tidak tahu lah mereka menganali ku atas sikap ku yg baik atau buruk. Tapi apa yang ingin aku ceritakan betapa besar nya jasa mereka  (guru sek men ku ) membimbing diriku walaupun diriku banyak kelemahan. Terima kasih guru – guru ku ..:)
Aku mengenal untuk melanggar peraturan sek sejak mula tingkatan 4. Biasalah baru nak meningkat remaja.  Aku yang dikenali sebagai seorang lelaki yang sentiasa berkopiah n pendiam mula berani melanggar peraturan kecil.
Bermula dengan membawa hp ke sek n asrama ketika tingkatan 4. Aku mula membawa hp ke kelas. Ketika guru mengajar aku boring aq mula main game di hp. Aku juga mula kaco kawan sebelah aku acap golek. Aku sngt suka cubit pipi dia.hehe. lupa lak nk bg tahu kelas aku dari f1-f5 kelas aku totally lelaki.

Ada guru yg suka cop aq suka ponteng kelas. Sangat sedih coz aq ponteng bersebab. Aku menolong guru lain buat keja n terlibat dengan pelbagai aktiviti sehinggakan bnyk kelas aq xmasuk lalu aq di cop suka ponteng kelas. Salah ke q menolong guru?tapi xpe.aku xkisah.. beliau tetap guru ku
Aku juga suka ponteng perhimpunan.hehe.aku akan nyorok di asrama bila abis je perhimpunan aku baru g kelas. P sebenarnya tiap2 pagi aku bkn ponteng pon. Aku sakit perot coz aku jenis tak tahan klo sarapan pagi
Apa lagi aku penah buat?klo dok asrama nk pulak pengawas asrama klo x pau junior jngn nk ngaku dok asrama lah. Xkira sek agama xsek agama. Suma camtu. Tapi aku x lah senakal kawan2 ku yg lain.aku bayar gak walaupun sikit. Hehehe.
Sebenarnya banyak lagi aku buat tapi xperlu lah aku citer. Bese lah zaman budak2.ni nk citer jasa guru2 ku pulak.

1 – Puan Amalina (PK HEM) Guru P.Akaun f5
Orang yang aku anggap seperti ibu ku. Sangat prihatin terhadap ku. Walaupun beliau pk hem p beliau  melayan kami seperti guru2 yang lain. Pn Amalina lah yang memantapkan ilmu akaun aku

2 – Ustazah Siti Meriam(PK 1) 
Guru P.Quran Sunnah  f4
Juga org yang aku anggap seperti ibu ku. Sangat perihatin. Banyk memberi nasihat kepada ku. Satu hari aku dah buat 1 kesalahan yg berat. Abis 1 kelas kne panggil ngn dia. P aq sngat respek dia coz dia x lah seperti cikgu dlm citer seindah sakura lakonan fahrin ahmad tuh..ustazah ni x teros marah2 hukum2.p beliau nasihat dulu. Ustazah psyko kami. Beliau xpetik pon nama aku walaupun dia tahu aku yang buat salah tuh. Last2 aku rasa bersalah aku aku call ustazah mintak maaf

3 – Pn Syarini Guru Sains f3-f5
Orang yg aku anggap cam ibu n kakak aq sendiri. Sangt perihatin..dlm kelas suka bagi nasihat. Dalam bnyk2 cikgu beliau paling aku respek n hormat. Coz apa?dulu dari f1-f3 aku sngt lemah sains. Sampaikan soalan paling senang pon aq x blh jawab. Aku sering dibuli n dikutuk dalam kelas atas kelemahan aku. Then aku dapat rase dia kesian pada aq n xpenah lagi minx aku jawab soalan die takut aku dikutuk kawan. P Alhamdulillah berkat dia aq dari seorang yg x penah lulus sains blh dapt “B” dlm PMR n SPM sains.

4 – En Mohamad warden,
En Raja Rosdi warden n 
Ustaz Abdul Halim 
warden n Guru B.Arab Tinggi
Mereka lah banyak berjasa dalam mendidik sahsiah n disiplin kami. Syukur aku masuk asrama yg dijaga mereka coz jika aku sek di luar belum tentu aku solat 5 wkt seperti sekarang, belum tentu aku penah tahajudd,qiam,solat sunat n macm2  g seperti di asrama. Tiap2 hari aku lebih suka tido di surau walaupun tu langgar peraturan. Di asrama lah tmpat aku penah jadi imam,bilal n penah azan

5 – Pn Ting guru Math f5
Ayat dia selalu dlm kelas
Pn Ting : “siap mahu dapat A math dlm Spm tahun n angkat tangn”
Pelajar : sume orang angkat tangan
Pn Ting : “Aliff nama kamu xangkat tangan”
Aliff : “saya target B pon jadi lah teacher. Lulus pon jarang”
Pn Ting: “aliff kamu xboleh begitu.kamu mesti boleh dapat B”
Hehe..dalam kelas nama aku paling banyak disebut “aliff kamu faham saya ajar?”

6 – Cik Khadijah Guru addmatg f4-f5
Mula2  f4 aku minat addmath. Last2 aku give up..p guru ni x penah jemu ajar akau walaupun aku buat derk je dlm kelas. Aku letak buku tggi2 atas meja aku tdo..p beliau x penah jemu ajar aku..aku sangat terharu n bersalah coz kecewakan beliau. P bila aq dah masuk uitm addmath subjek paling aku suke..senang gler..betollah org ckp kt uitm addmath senang..aq antara org top dlm kelas..xpenah bawah 90 mark.

7 – Pn Syarifah ariziah Ekonomi Asas f4-f5
Cikgu paling best ajar ekonomi..aku minat giler ekonomi

8 – ustazah wan Syariah f5
Ustazah yg sporting…penah tegur aq kenapa aku sngt marah kt waheeda wassini..hehhe

9 – Ustaz Ros P.Quran Sunnah f5
Aku kantoi gemuruh depan popuan ngn die..wkt tu tasmi’ aku satu ayat pon xblh ingt..padahal dah hafal..hehehe

10 – En Mad Zain P.Akaun f4
Orang yg bertanggungjawab memupuk minat dalam P.Akaun

11 – Pn Mabel English f5
Guru ni satu2 nya guru yang cuba mengekang aku dari ponteng kelas…saying teacher…

12 – Ustazh Nazeha Arab komunkasi f1-f3
Ustazah yang sngt lembut pertuturannya. Isteri kepada Ustaz Nik Azizan dalam Mari Bertarannum. Ustazh ni lah yg buat aku sngt cintakan Arab. Smpai berjoget2 aku belajar arab dlm kelas dia..hehehe

13 – Pn Aisyah Bahasa Malayu f5
Guru BM terbaik pernah aku jumpa. Kami selalu share isu2 sek  wktu kelas dia..mmg best n xpenah aku ponteng kelas beliau.

14 – Pn Halijah n Encik Kamal ( Kaunselor )
Orang yg akan aku ingt coz kerana mereka aku kini mengambil Course Kaunseling Islam

Itulah serba sedikit pengalaman aku bersma guru2 yg aku sayangi..tanpa meraka aku bukan aku yang sekarang..terima kasih cikgu…hanya tuhan mampu balas jasa kalian.amiin

SELAMAT HARI GURU 2012



Ilmu tanpa Amal Ibarat Pohon Tanpa Buah

Reaksi:

2 ulasan:

  1. assalamu'alaikum...
    akhi aliff wktu kcik2 comel la...
    lbih kurang sme je cm skarang...he2

    ReplyDelete
  2. mana da..bese2 jer..syukran

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...