x tukar url

Wednesday, August 15, 2012

Rujukan Format APA System




Cara Mudah Tulis Rujukan Format APA System pada Word 2010
Assalamualaikum..Bismillah..pada cuti Raye ni n sekaligus cuti pertengahan semester kolej islam darul ridzuan dan juga adalah musim assignment ..so aku nok ajor cara buat rujukan APA pakai word..Jangan risau..tuto bahasa melayu standard.

1. Bukak microsoft word lah dulu kn..
2. Pergi Tab "References"
3. Klik pada "Insert Citation"
 4. Lepas tu "Add New Source"
5. Lepas tu akan keluar lah ruangan nak isi macam2..dekat "type of source" korang pilih r book/internet/article atau lain2..
6. Isi lah apa yang patut..nama author, publisher, date..
7. Lepas tu klik "OK"
8. Korang masih lg dekat tab "References" kan..untuk masukkan APA format ni korang click "bibliography" kemudian "insert bibliography"9. Lepas tekan 'insert bibliography' tu..secara automatik, segala rujukan yang telah korang ambil tu ditulis ikut format APA yang sebenarnya. korang tak yah la, sibuk2 nak tekan mana 'space', letak 'koma', letak 'titik'
10. Bereh doh..say Alhamdulillah..



Rujukan [ Link ]




Ilmu tanpa Amal Ibarat Pohon Tanpa Buah

Reaksi:

4 ulasan:

  1. Assalamualaikum.. Selamat hari raya maaf zahir dan batin...^_^
    http://lokmanramli.blogspot.com/2012/08/selamat-hari-raya-aidilfitri-daripada.html

    Dari lokman, bakal isteri dan keluarga.

    ReplyDelete
  2. nice sharing =)akan dmanfaatkan..tengs

    btw jom join GA neh.. hdiah bnyak + menarik ! bnyak peluang tuk menang =)

    http://www.coretancikmisi.com/2012/08/assalamualaikumjom-relax-sebentar_23.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...